top of page

RELLEU 3

Títol: Donem-li un xic de color a la vida

La finalitat d’aquest treball consisteix en obtenir colorants a partir de productes naturals, com poden ser: les peles de les cebes, les clasques de nous,  la col llombarda, el safrà, la remolatxa, el cafè, etc. I posteriorment, cercar el millor mètode per tenyir fibres tèxtils,  (cotó, llana, nylon, seda...) emprant aquests colorants.

Autor: Anicet Cosialls

INS Guindàvols

“L’home ha sentit des de sempre la necessitat d’envoltar-se de colors. Cal pensar que, meravellat pels colors dels arbres, les flors i les fruites, va voler, des de molt antic, transformar els grisos, beixos, marrons, blancs o negres de les fibres animals i vegetals, amb què teixia els seus vestits.


A les tombes egípcies de fa de 2500 a 3000 a.J.C, s’hi han trobat tires de roba que embolicaven les mòmies amb restes de colors d’origen vegetal vermells i grocs. Els xinesos coneixien l’anyil i la cotxinilla al 3000 a.J.C. Les plantes usades antigament com a colorants són originàries de diferents països: l’anyil prové de l’Índia, la porpra va ser descoberta pels fenicis a Tir, el safrà ens va arribar a través dels àrabs d’Àsia... Entre les runes de Pompeia s’ha trobat restes d’una tintoreria romana. La tècnica usada pels grecs, i després pels romans, va ser indubtablement la mateixa, o molt semblant.


Els anys 1243 i 1270 apareixen obres escrites sobre l’art de la tintoreria. A l’Edat Mitjana comença a desenvolupar-se una vertadera tècnica tintaria. La van començar les dones dins de la família, es continuà en els monestirs i finalment, passant per les corporacions o gremis, arriba a ser una tasca d’homes.


A Catalunya l’art de tenyir anava molt lligat al de teixir. L’any 1468, el Gremi dels Tintorers tenia ja unes regles pròpies inscrites en el llibre Consular de la Casa del Port. A Sabadell i a Terrassa, on s’organitzaven importants fires tèxtils, també hi havia gremis i confraries de tintorers, igual que a Vic Figueres, Manresa i Valls.”


Mònica Valls Sanagustín
(exalumna de l’Institut Guindàvols) 

 

3rRelleu-1.png

Imatge 1.Tinció de diferents teixits amb safrà, clasques de nous, peles de ceba, i grans de cafè

3rRelleu-2.png

Imatge 2. Brins de cabell tenyits amb estigma de safrà

1. Programa Medi Ambient de TV3: Donem-li un xic de color a la vida

2. TdR de la Clara Preixens Vidal: Del camp al cap

STEAM #joemquedoacasa

bottom of page